Activiteit

Wandelen

Een andere vorm van actief reizen is te voet. In Nederland maken ruim 10 miljoen mensen wel eens een wandeling. Het schijnt dat je met wandelen nog veel meer calorieën verbrandt dan dat in eerste instantie werd gedacht. Voor mooie wandelvakanties hoef je vaak het land niet eens uit. Er is hier voor iedereen wel wat moois te zien. Denk aan de duinen, bossen en stranden bijvoorbeeld. 

Waarom zou je op wandelvakantie moeten gaan? Wij hebben de beste voordelen alvast voor je op een rijtje gezet.


Cijfer over wandelen

Wandelen wordt als maar populairder. Volgens de laatste cijfers wandelen 11 miljoen Nederlanders (65% van de bevolking) voor hun plezier. Vier jaar geleden, in 2016, was dat nog 10,5 miljoen (63% van de bevolking). De gemiddelde wandeling is ongeveer 7 km lang. 


Wandelvakantie is vaak goedkoop

De eerste keer dat je op wandelvakantie gaat moet je natuurlijk wel het een en ander aanschaffen. Hier komen dan wel wat meer kosten bij kijken maar dit is een slimme investering. De komende jaren worden de vakanties namelijk vrij goedkoop. Je hoeft namelijk geen benzine te betalen en vaak slaap je in een tent. Je leeft minimaal dus hier kan je op talloze punten geld besparen. 


Je legt meer contacten

Tegenwoordig zijn we heel erg druk met onze mobiele telefoons en andere technologie. Hierdoor worden mensen soms helemaal in social media gezogen bijvoorbeeld. Wanneer je op wandelvakantie gaat kan je even ontsnappen aan de constante druk van dit soort zaken. Even afkicken en weer nieuwe contacten leggen in de echte wereld.

Wanneer je met een groep een wandelreis maakt trek je soms wel dagen met elkaar op. Dit zorgt natuurlijk voor een bepaalde band. Het fijne is dat je die mensen waarschijnlijk toch nooit meer ziet dus je kan volledig jezelf zijn.   


Je komt op andere plekken

Wanneer je gaat wandelen kan je veel bijzondere plekken bereiken die normaal gesproken niet mogelijk waren. Je kan bijvoorbeeld door de bergen lopen, door de bossen of langs ruwe terreinen waar je met voertuigen niet kunt komen. Hier kan je dus een hele andere kant van de natuur zien zoals je dat normaal gesproken alleen in film ziet. De omgeving is ook een stuk rustiger en aangenamer wanneer je niet allemaal voertuigen en drukte om je heen hoort.

Ontspanning

In ons dagelijks leven zijn we enorm druk. Werken, zorgen voor de kinderen, sporten, noem het maar op. Vaak is het dus lastig om volledig tot rust te komen in het dagelijks leven. Dit is denk ik ook de voornaamste reden dat mensen überhaupt op vakantie gaan, om te ontspannen. Ondanks dat je natuurlijk flink wat stappen maakt op zo’n wandelvakantie, kan je wel je hoofd leegmaken. Lopen door de natuur helpt om je gedachten even op nul te zetten en na te denken over de belangrijke dingen in het leven. Daar komt bij dat je ‘s avonds natuurlijk moe bent van de dag en dus lekker de voetjes omhoog kunt gooien. 


Je beweegt meer

Niks doen klinkt natuurlijk heer als je op vakantie gaat. Echter werkt dit vaak niet. Je lichaam of gedachten zijn hier gewoon niet direct klaar voor. Ga daarom juist lekker wandelen of een ander activiteit ondernemen. Dit zorgt ervoor dat je gedachten even helemaal gereset worden. Echter is het voordeel van wandelen natuurlijk niet alleen maar mentaal. Lichamelijk kom je vaak fitter terug van een wandelvakantie dan dat je hiervoor was. Dit is natuurlijk een mooie uitkomst aangezien de meeste mensen nogal wat kilootjes aankomen in de vakantie.

Topaanbieders

Bekijk hieronder de topaanbieders van wandelvakanties. Deze reizen zijn verspreid over de hele wereld zodat er wat voor iedereen tussen zit!